WELKOM

Hartelijk welkom op de website van de Berger Bridge Club, de club waar zowel de ervaren als de minder ervaren bridger zich thuis voelt. De club telt ruim 200 leden, die verdeeld over twee avonden spelen.

CLUBAVONDEN

Op maandagavond wordt er in vier lijnen gespeeld. Aanvang 19.45 uur
Ook op donderdagavond wordt er in drie lijnen gespeeld. Aanvang 19.30 uur.

Voor de berekening van de uitslag wordt gebruik gemaakt van de modernste apparatuur: met behulp van de Bridgemate II is de uitslag binnen 5 minuten bekend. De uitslag, de persoonlijke score op elk spel en de frequentiestaat staat dezelfde avond nog op de portal.

SPEELZAAL

t Oude Raethuys, Raadhuisstraat 2-4,1862 KS Bergen NH, tel.nr. 072 - 589 73 44.

Hoe het begon.
Op 1 november 1935 kwam een 20tal Bergenaren bijeen in een etablissement dat toen de naam Lunchroom De Vries droeg. Tegenwoordig kent iedereen de zaak onder de naam De Pilaren. Zij besloten tot op richting van wat later een legendarische en landelijk bekende vereniging zou worden nl de Berger Bridge Club.

De eerste voorzitter (hoe kan het ook anders in Bergen) was de bekende kunstschilder Foeke Kamstra! Eerste secretaris, tevens wedstrijdleider, de bij velen van ons nog bekende wijlen Jan de Lange!

De lunchroom werd voor de snel groeiende club al snel te klein en het nieuwe onderkomen werd gevonden in het voormalige City Hotel thans Nero/La Terazza.

Aan het begin van de laatste wereldoorlog vond men onderdak in De Rustende Jager, alwaar de club tot 1962 zou blijven bridgen. De heer G. Diesfeldt, exploitant van de Rus, was actief lid van de club.

Blijkens de notulen van de ALV van januari 1943 werd de club de laatste jaren van de bezetting gesloten. Aldus vastgesteld en getekend door de Voorzitter J. Vasbinder en de secretaris Th. Jansen. Allemaal bekende families, waarvan de kinderen vaak ook nog lid van de club zijn.

Vasbinder zou ruim 30 jaar bestuurslid van de club blijven, waarvan 26 jaar als voorzitter!

Families
Navraag over Th. Jansen leert, dat hij niet alleen secretaris was, maar ook wedstrijdleider, bridgedocent en clubkampioen. En ja hoor, de hele fam. Jansen  was bij de BBC betrokken. Pa typte de Bazuin, ma stencilde en de kinderen (ons allen bekend) Thea, Kees en Cock brachten de blaadjes rond.

Zo waren er in het verleden meer families waar de club op draaide: bijv. in de jaren 70 de familie van kapper Beentjes, waarvan Hans nog bij ons speelt!

Glorietijd
De vereniging beleefde ten tijde van het 25jarig bestaan (1960 dus) zijn glorietijd. Een van de grootste, actiefste en beste bridgeclubs in het land. Zie de vele soms zeer wanstaltige bekers die de prijzenkast sieren. In die tijd werd het zg. gastenbridge ingevoerd. Vakantiegangers konden tijdens het zomerseizoen vrij komen bridgen en dat was een enorm succes.

Na 22 jaar Rus vertrok men noodgedwongen naar het toenmalige restaurant annex chinees De Dikke Boom. In 1981 een jaar weer terug naar de Rus en vervolgens t/m 1987 in de Bet-Stee van Piet Bet.

Stabiele periode: gezelligheid voorop
Na de nodige interne problemen, gevolgd door een afsplitsing van een groep sterke spelers in 1986, kwam de club in rustiger vaarwater. Gezelligheid stond voorop, prestaties niet onbelangrijk.

De Rustende Jager bleef toch weer trekken en van 1988 t/m 1997 werd het gezellige centrum van Bergen weer opgezocht.

Bij de bouw van het sportcentrum De Beeck, was rekening gehouden met een grote bridgezaal en gedurende een drietal jaren werd daar gebridged. Het was er helaas soms net een sauna.

Sinds 2000 wordt er met veel plezier in t Oude Raethuys gebridged op de maandag- en donderdagavond. De vereniging is weer uitgegroeid tot meer dan 200 leden en timmert met de jaarlijks georganiseerde Rune Caf Drive weer flink aan de weg.

...

horizontal rule